Check the settings
Home / Novosti / Ekskluzivan intervju sa Fadilom Duranovićem natporučnikom u 211 Oslobodilačkoj brigadi! Vladi dajemo rok do 14 Aprila da ispune zahtjeve boraca, a ako ga ne ispune onda slijedi

Ekskluzivan intervju sa Fadilom Duranovićem natporučnikom u 211 Oslobodilačkoj brigadi! Vladi dajemo rok do 14 Aprila da ispune zahtjeve boraca, a ako ga ne ispune onda slijedi

Gospodine Duranoviću hvala što ste odlučili dati intervju za naš portal. Postavit ću vam nekoliko pitanja vezanih za vaše naredne aktivnosti.

1. Da li ste zadovoljni dogovorima ministra Bukvarevića i udruženja u Tuzli te objavom registra 2 Korpusa ARMIJE BiH?
Naravno da nismo zadovoljni. To ustvari i nije bio dogovor već prezentacija moći kroz prezentaciju registra boraca, barem sa nama koji se borimo za jedinstveni javni registar nije bilo dogovora. Registar je ostao tajan i nedostupan javnosti. Dakle nemoguće je provjeriti imena lažnih boraca koji se na njemu nalaze.

2. Da li planirate nove proteste i blokade ?
Da! Mi nećemo odustati od naša ti zahtjeva. Vladi Federacije dajemo rok do 14. Aprila da naše zahtjeve po hitnoj proceduri bude ubačen u parlamentarnu proceduru. Ako to ne urade mi ćemo 15. April, Dan ARBiH proslaviti malo drugačije nego što se inače takvi značajni datumi proslavljaju.

3. Koliki je ukupan broj nezadovoljnih demobilisanih boraca koji su prijetnja udruženjima i vladi?
Svi DB sem onih koji su direktno u predjedništvima boračkih udruženja su prijetnja tim istim udruženjima i Vladi FBiH. Dakle, nas ima 98% a koliko ima njih je lahko sračunati.

4. Šta mislite o stranci demobilisanih boraca koja se osniva u Tuzli i da li ste čuli za nju?
Plašim se da će u ovu stranku zasjest neko ko je cijeli rat proveo u Njemačkoj, ko je bio ratni profiter, ponovo iskorištavajući muku DB. Svakako sam za ujedinjenje DB u svim segmentima ali moramo biti oprezni.

5. Da li mislite da svi borci u BiH bez obzira kojoj vojnoj strukturi pripadali (A BiH, Hvo, VRS, i NO) treba skupa da se bore za bolji status vaše populacije?

Sigurno da ima segmnenata gdje se naši problemi podudaraju i u tim segmentima možemo u neku ruku jedni druge podržavati. Direktno ujedinjenje u jednu borbu u ovom trenutku nije moguće obzirom na ratne zločine koji su se desili, ali i da oni nisu priznati od boraca RS i HVO. Ako bi se borci ogradili od svih ratnih zločinaca došlo bi do pročišćenja i u tom slučaju i zajedničko djelovanje ne bi imalo prepreke.

6.  Borci umiru a da ne dočekaju pravdu – Da li vi i vaša NGG radite ikakve projekte da pomognete najugroženijim suborcima?

Borcima se mora vratiti dostojanstvo, a to će DB najbolje sami učiniti svojom borbom, izlaskom na demonstracije gdje će pokazati spremnost da više ne žele biti ponižavani. Ako ostanu pasivni sjedeći u svojim domovima dok borba traje onda je uzaludna i borba NGG „Srebrenik je naš“ da im pomogne. Mi sigurno nećemo stajati pos trani.

7.  Koliko ste vremena proveli u ratu i koji je bio vaš status, te kojoj ste brigadi pripadali?
U rat sam ušao kao dobrovoljac. Pripadnik Dobrovoljačke čete Srebrenik sam postao 11.4.1992 godine. U ratu sam ostao do njenog samog kraja. Formiranjem 211 Oslobodilačke brigade postajem njen član. Rat završavam sa činom natporučnika.

8. Da li ste vi lažni borac kako vas vrh SDA skupa sa Ministrom Bukvarevićem naziva?
Naravno, oni pokušavaju da ocrne časne borce da bi prikrili svoj zločin prema najčasnijim sinovima. Moja savjest je čista, čista obraza stajem pred njih i javnio iskazujem o njihovim prevarama i preko trista hiljada lažnih boraca koje su oni ubacili na spiskove.

9. Zašto se vlast boji objave registra pa se poziva na zakon o zaštiti podataka?
Kada registar postane javan, a to se mora desiti bit će razotkrivena imena lažnih boraca, ali i onih ko ih je ubacio na spisak. Mi se nećemo time zadovoliti, mi ćemo putem tužilaštva razotkriti i koliko su lažni borci dobili novaca u poslijeratnom periodu namijenjenih DB. Po našoj procjeni radi se o nekoliko miliona KM.Hvala vam na razgovoru i želimo vam svu sreću u životu i da dočekate ispunjenje vaših zahtjeva.

Pročitajte Dodatno Vic: Mujo i Fata završili u mentalnoj bolnici… Jedan dan se oni šetaju kraj bazena, i Mujo padne i počne se daviti! Fata skoči i izvuče ga i spasi mu život. Sve je to posmatrala glavna medicinska sestra… sledeći dan dođe ona kod Fate i kaže joj:-Imam jednu dobru i jednu lošu vest za tebe! Dobra je da ćemo te pustit iz bolnice jer si bila hrabra i spasila Mujin život! Loša je: Mujo se obesio u kupatilu s kaišom! Kaže Fata: -M nije se on obesio, to sam ga ja stavila da se osuši!Nego kad ćete me pustit odavde?!

Dodatni Kutak Zabave:

Dodatni Kutak Zabave:

Zabava24h.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *